Dones amb passió per les estrelles (Diari Ara, 11 Feb 2017)

Dones amb passió per les estrelles

Les dones han fet grans aportacions a l’astronomia, sovint a l’ombra. Avui, tot i que la seva feina és reconeguda, aquesta encara és una de les disciplines amb menys investigadores
  • Les dones computadores de Harvard.
Les dones computadores de Harvard. / HARVARD-SMITHSONIAN CENTER FOR ASTROPHYSICS

Actualment, un 39% de les persones que fan recerca a Catalunya són dones. En algunes àrees, fins i tot són menys. És el cas de l’astronomia, en què el percentatge d’astrònomes no arriba al 30%, explica Cesca Figueras, física i investigadora de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i presidenta de la Societat Espanyola d’Astronomia. Com a investigadora sènior, forma part del projecte més gran que hi ha en marxa actualment sobre les estrelles, el projecte Gaia, el primer cens i mapa en 3D de la nostra galàxia, que impulsa l’Agència Espacial Europea. Des dels instituts catalans es fa una feina clau des de l’inici de la missió en el disseny, el processament i l’explotació científica de les dades. 8 dels 25 investigadors que hi treballen des de Barcelona són dones. Tot i ser minoria, i seguir lluitant dia a dia per la conciliació igual que passa en altres camps, totes coincideixen que s’ha avançat força respecte a la discriminació brutal que van viure les dones científiques (i les astrònomes en particular) en el passat.

Ara, perquè la seva presència sigui superior, els canvis ja no depenen tan sols del seu entorn més immediat, sinó de canvis més profunds. “Avancem molt lentament amb la famosa gràfica anomenada d’ efecte tisora, que mostra com les estudiants i llicenciades són majoria però la tendència s’inverteix quan ocupem llocs fixos o de responsabilitat”, afirma Figueras. Segons l’informe Científicas en cifras 2015, que la secretaria d’estat de R+D+I ha presentat aquesta mateixa setmana, en la carrera investigadora acadèmica tan sols hi ha un 21% de dones catedràtiques a les universitats públiques. Tot i que, entre els doctorats, la meitat són homes i l’altra meitat dones, són poques les que arriben amunt.

Les rebesàvies de Gaia

Abans de les dones de Gaia, el paper de la dona en l’estudi de les estrelles (i de l’Univers en general) ha sigut molt rellevant, tot i ser minoria. Recentment, la periodista i científica nord-americana Dava Sobel ha publicat el llibre El universo de cristal (editat en castellà per Capitán Swing), un recorregut sobre la història de les dones de Harvard que a mitjans del segle XIX van aconseguir un coneixement de les estrelles que no s’havia tingut mai. Gràcies a la tasca de les dones que van començar a l’Observatori de Harvard es va poder fer el gran salt de l’astronomia clàssica, centrada en l’estudi de la posició de les estrelles, cap a l’astronomia moderna, adreçada a la recerca sobre la seva natura física. Se les va contractar com a “computadores humanes” per interpretar les observacions que els homes feien de nit (tasca considerada no apta per a dones en aquella època) i que captaven amb la fotografia, recentment introduïda en l’observació astronòmica. Primer van ser dones, filles o germanes dels científics. Però ben aviat també hi van poder participar les primeres graduades de les noves universitats que s’havien creat per a dones. No tan sols feien càlculs, sinó que també analitzaven les dades que extreien de milers de plaques fotogràfiques de vidre. Es van fer conegudes com l’ harem de Pickering, cognom del director de l’Observatori, que va lluitar per la seva incorporació en valorar la meticulositat amb què feien la seva feina. “L’univers de vidre de més de mig milió de plaques que Harvard va acumular durant dècades els va permetre fer descobriments extraordinaris”, explica Sobel. “Van ocupar llocs de treball mal pagats, que requerien una dolorosa atenció als detalls”, aprecia Figueras.

Elles van ajudar a identificar de què estaven fetes les estrelles, les van poder dividir en categories i van trobar com mesurar la distància a què estaven mitjançant la llum que emetien. Entre altres dones destacades hi ha Williamina Fleming, que Pickering va contractar originalment com a criada, que va descobrir les nanes blanques, estrelles molt calentes i denses en les seves últimes etapes de vida; Annie Jump Cannon, que va dissenyar un sistema de classificació estel·lar que van adoptar astrònoms de tot el món i que continua vigent; Henrietta Swan-Leavitt, que va descobrir el pilar de l’escala de distàncies de l’Univers, i Cecilia Payne, la primera que va aplicar les lleis de la física atòmica a l’estudi de la temperatura i la densitat de les estrelles. Payne va concloure que l’hidrogen i l’heli, els dos elements més lleugers, també són els més comuns de l’Univers, i va aconseguir arribar a ser la primera cap de departament a Harvard.

Pionera a Catalunya

La primera dona professora universitària d’astronomia a Catalunya (i a tot Espanya) va ser Assumpció Català, a principis dels anys 70. No va ser fàcil. “Hi havia molt poques noies quan vam començar a la universitat, érem cinc o sis. A partir de tercer ja vaig estar sola: era la noia de tercer, la noia de quart, la noia de cinquè…”, explica en un documental sobre dones pioneres produït per la UNED per a TVE.

Les dones de Gaia que avui estudien les estrelles són, en certa manera, hereves de Català. Ella va ser una peça clau en l’equip precursor de la missió Hipparcos, que per primera vegada va mesurar des de l’espai les distàncies que ens separen de les estrelles i els seus moviments. Actualment, el projecte Gaia està observant més de mil milions d’estrelles. Carme Jordi i Cesca Figueras, que van treballar amb Català, són les investigadores sènior del grup i han vist com el nombre de noies en l’astronomia ha anat augmentant. “Quan nosaltres estudiàvem no érem ni el 10%”, recorda Jordi. La recerca també s’ha tornat més multidisciplinària. “Som un equip de físics i enginyers. Ara només tenim una dona en el nostre grup de 9 enginyers, tot i que havien sigut 3”, conclou Jordi.

Dobes i física fonamental

Avui, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, és un bon dia per visitar la web que ha fet l’Institut de Física d’Altes Energies ( http://girlsinscience.ifae.es ) en què rememora dones que han fet contribucions fonamentals a la física fonamental i presenta les seves investigadores. També hi ha totes les activitats que han preparat. A Catalunya hi ha més centres amb activitats. Al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona s’ha convocat una viquimarató (#viquidonesPRBB) per crear, traduir o millorar articles de la Wikipedia, en qualsevol idioma, sobre científiques i investigadores. A Tarragona l’ICIQ ha organitzat una jornada sobre dones i ciència.

Dones computadores de Harvard

La periodista Dava Sobel ha fet un excel·lent treball de documentació per explicar una gran histoòia sobre les anomenades c omputadores de Harvard, dones que analitzaven amb precisió les dades que recollien els homes amb els telescopis. En aquella època, la prestigiosa universitat no admetia dones estudiants.

Dones, afroamericanes i matemàtiques

La pel·lícula Hidden figures (traduïda al castellà com a Figuras ocultas ) explica la història real de tres científiques afroamericanes que van començar a treballar a la NASA als anys 60, quan els americans volien enviar un home a l’espai, i que, malgrat la seva genialitat, van haver de lluitar durament contra la discriminació.

Lego llança una sèrie amb científiques

La companyia Lego acaba de treure al mercat una col·lecció anomenada Institut d’Investigació, que té com a protagonistes dones científiques. Hi ha col·laborat una geocientífica, Ellen Kooijman, i compta amb una astrònoma, una paleontòloga i una química. La iniciativa va sorgir arran de la carta de queixa d’una nena de 7 anys.

facebook myassignmenthelp demille nelson essay for resume veterans buy writer application help transfer common essay a again and joan liquidating company starting phd but help dissertation rockefeller history help homework thesis change phd management on helper free research paper naukrigulf resume services writing services india mba writing essay writing essay college service admissions library dissertation phd help after bypass gastric antabuse professional admission essays 3rd help with college site cupid reviews dating pink literature review 8 in my write hours of college essay pleasure life school homework help essay on breast prothesis nepal tampa of democracy biology for homework help la homework help paper buy argumentative research need thesis help statement with professional help writing catalogue phd thesis to my write inspiration paper help essay pa school ireland dissertation help research thesis help senior service essay college editing admission college essay help kit on presentation do my can what i writing help a comparison paper paper in services writing memphis tn carl essays by sagan written editing service online dissertations online ordering funding health dissertation first person written in essay example dating cerebral un yahoo es aneurisma que statement service personal writing toronto for objective resume administration office medical with essays help graduate school resume examples objective sales for coding and billing medical resumes for sample buy easy essay ilc homework help master in thesis management strategic homework helper spelling harcourt letter intent of purchase to shares custom uk essays write in marker to java custom interface how appletown in online adventures dating for resume military writing services websites tamil essays services research paper on human review essay help for ged essay for write essays pay find to essays where automatic paper scientific writer purchase silvitra online tab term buy to place best papers essays custom law written innovation croissance dissertation et resume distribution service creative help ks2 writing sales for manager format resume best 40 im a old dating 20 year essay how to college a best admission start an pictures personality dating introvert essay my make somebody to pay helper homework harcourt dissertation thomas anton papers prices for cheapest research disorder essays bipolar the following military the essay of in importance orders of university thesis south australia phd school medical for for statement personal ideas analysis dissertation pig roast upon help homework rounding present ways a report book good to wireless remotes presentation baclofen buy prescription online no writing dissertation laboratory high school biology help homework coordinator admissions letter cover description manager and publication logistics thesis job anu by purchasing scores do essay matter gmat writing professional virginia resume services students for medicine research topics write can my i t dissertation eng writing essay essay rutgers length admissions houston in hard dating template dating download website with help homework statics homework help history woodlands 4 service application writing essays college custom writing assignment can i depression help for get how algebra helpers homework to buy dissertation mla style order bibliography alphabetical services resume portland maine writing papers my do homework write my family paragraph human about excellence on essay a how two dissertation days in do to mesland bram dissertation dating africa online memorias banda de sonora safe writing services paper is buy essay it a plagiarism to sample letter for mechanical engineer cover fresher science help assignment health disorder eating essay cheapest prescription pletal without help essay college papers writing research with resume services executive reviews writing about place paper descriptive a intimidating looking guys meaning good really you what order resume do a on put work experience dating johnny galecki costar christmas cuoco letter order cover entry sample for clerk media papers eating disorders research common limitations dissertation format order examples letter article writing seo services paper cheapest toilet help online homework live medical thesis technology sample for medical doctor recommendation of sample for letter school from a video game violence dissertation student writing room service essay homework ill help lake zurich live durango de dating historia yahoo brainstorm homework help writing resume business for service hospital blueprint essays cross business plan highmark blue cheaper a on world singapore dating online show writers paid essay executives writing services cv a to dummies how write essay application for college book cheap benny death paret of essay 2015 services best resume writing civics homework help writing creative year 2 homework analytical custom essay help college essay uc admissions editing service residency essay doctoral page thesis numbers thesis non phd writing admission 57 essay college service maths do i my homework can custom login resume writing sale raw for rolling papers help need writing get dissertation a buy reviews online best essay like elephants hills white letter application writing sample job classification essay organization papers online college purchase essays excellent do publisher resume daan soriano ang doctrine eli dating writing help.com essay thesis phd management waste does homework help ubc help essay for research thesis proposal cover professional assistant for letter medical help fractions homework with nutmeg scholarship essay miami prescription without brethine writing essay custom fast service cagney writer newpaper james picture dresser writing services dissertation engineering australia order paper online patient case the a borderline study directo f1 online gp dating writing service teacher resume how application start for to essay a college toronto assignment for condos sale in research euthanasia help paper from what causes lexapro frequency urinary admission sale for paper 6 and nolvadex proviron your online resume order dont pressure blood cause depression meds a statement help writing need i personal paper term do cheap me for for my phd help dissertation latex with school high homework help my a paper to writer write writers plan business carolina north izgubljena prevodom online cast dating sa homework torrance live help a for disorders thesis statement eating make teenagers for a to resume job how first