“La missió Gaia celebra el seu primer any d’observacions científiques” (ESA, 28 Aug 2015)

Media: ESA (European Space Agency)

Title: “La missió Gaia celebra el seu primer any d’observacions científiques”

Webpage: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Gaia/Gaia_s_first_year_of_scientific_observations

Publication date: 25 August 2015

Recerca

El passat 21 d’agost, Gaia, el satèl·lit de l’Agència Espacial Europea (ESA), va completar el seu primer any d’observacions científiques. Després del seu llançament el 19 de desembre de 2013 i un període de sis mesos en òrbita, el satèl·lit va començar la seva rutina d’operacions científiques el 25 de juliol de 2014.

Ubicat al punt L2 de Lagrange, a 1,5 milions de kilòmetres de la Terra, Gaia observa estrelles i altres molts objectes astronòmics. Al cap d’un període de 28 dies que va servir per calibrar els instruments de mesura, el 21 d’agost, Gaia va començar la seva labor d’observació seguint uns paràmetres dissenyats per aconseguir observar tot el cel.

Des de llavors, el satèl·lit ha registrat 272 mil milions de mesures astromètriques i de posició, 54,4 mil milions de dades fotomètriques i 5,4 mil milions d’espectres.

L’equip Gaia ha realitzat una gran tasca de processament i anàlisi de les dades amb l’objectiu de desenvolupar un dels principals productes científics de la missió Gaia: un vast catàleg de posicions, distàncies, moviments i altres propietats de més de mil milions d’estrelles. Aquest gran volum de dades de naturalesa complexa requereix un enorme esforç per part de científics i desenvolupadors de programari de tota Europa, que col·laboren amb el Consorci per al Processament i l’Anàlisi de Dades de Gaia (DPAC). A aquest consorci pertany el grup d’uns quaranta investigadors i enginyers de la Universitat de Barcelona (UB), el Grup Gaia Galícia i un equip de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED).

Carme Jordi, investigadora de l‘Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB-IEEC), afirma: «Aquest primer any ha estat clau per comprovar la qualitat científica de les dades i l’eficàcia dels algorismes de processament». I afegeix: «En particular, el nostre grup, responsable de la recepció de dades i el seu tractament inicial, ha superat les expectatives en la gestió d’aquest gran volum d’informació».
Per citar un exemple del procés de validació que s’està duent a terme, l’equip Gaia ha aconseguit mesurar la paral·laxi d’una mostra inicial de dos milions d’estels. La paral·laxi és la desviació de la posició d’un estel durant un període d’un any com a resultat del moviment de la Terra al voltant del Sol. No obstant això, aquest no és l’únic moviment observat per Gaia: els estels també es desplacen per l’espai, la qual cosa es coneix com a moviment propi.
Normalment, un any d’observacions no és suficient per conèixer la paral·laxi i el moviment propi. Per superar aquest obstacle, els científics han combinat les dades proporcionades per Gaia amb les posicions extretes del catàleg Tycho-2, basat en dades obtingudes entre 1989 i 1993 pel predecessor de Gaia, el satèl·lit Hipparcos. Això limita la mostra a tan sol dos milions dels més de mil milions de dades proporcionades per Gaia fins al moment, però ofereix algunes percepcions primerenques i útils de la qualitat d’aquestes dades.
De moment, Gaia ha detectat centenars de punts transitoris. El primer va ser una supernova, detectada el passat 30 d’agost de 2014. Aquests descobriments es comparteixen amb la comunitat Gaia tan aviat com són comunicats en forma de «Alerta Científica», la qual cosa permet un ràpid seguiment des de la Terra amb telescopis que permeten determinar la seva naturalesa.
Un punt transitori es va detectar en produir-se un sobtat i dramàtic esclat que va incrementar la seva lluminositat en un factor de cinc. Va resultar que Gaia havia descobert una variable cataclísmica, un sistema de dos estrelles en la qual una d’elles, una nana blanca calenta, devora la massa del seu company estel·lar el que produeix esclats de llum quan la matèria és absorbida.
Gaia ha descobert multitud d’estels la lluminositat dels quals sofreix una sèrie de canvis regulars en el temps. El satèl·lit ha proporcionat corbes detallades de lluminositat per a dotzenes d’estels variables de tipus RR Lyrae en el Núvol de Magallanes. Aquests detalls van permetre comprovar la gran qualitat de les dades.
Un altre dels curiosos objectes detectats per Gaia durant aquest primer any d’observacions és la nebulosa Ull de Gat, una nebulosa planetària també coneguda com NGC 6543, situada prop del Polo Nord Eclíptic. Les nebuloses planetàries es formen quan les capes exteriors d’un estel de baixa massa s’expulsen i interaccionen amb el mitjà interestel·lar que les envolta, la qual cosa dóna lloc a una nana blanca compacta. Gaia ha realitzat més de 200 observacions de la nebulosa Ull de Gat i registrat més de 84.000 deteccions que perfilen de manera detallada l’entramat de filaments gasosos pels quals aquests objectes són coneguts. Atès que les observacions continuen, Gaia podrà observar l’expansió dels nusos nebulars en aquesta i altres nebuloses planetàries.
Més a prop de nosaltres, Gaia ha detectat un gran nombre d’asteroides, els petits cossos rocosos que poblen el nostre sistema solar, principalment entre les òrbites de Mart i Júpiter. Els científics de l’equip Gaia han desenvolupat un programari especial per observar-los i relacionar-los amb les òrbites d’altres asteroides ja coneguts amb l’objectiu de distingir-los de la resta de dades amb els quals comptem per estudiar els estels. Però, al seu torn, aquesta informació s’utilitzarà per caracteritzar els asteroides ja coneguts i descobrir-ne milers de nous.
Finalment, a més dels mesuraments astronòmics i fotomètriques que Gaia realitza, el satèl·lit ha recollit els espectres de molts estels. Aquestes dades serviran principalment per determinar els moviments estel·lars al llarg del camp de visió en mesurar els canvis de posició relatius de les línies d’absorció dels espectres com a conseqüència de l’efecte Doppler. No obstant això, en l’espectre d’alguns estels calents, Gaia també ha observat línies d’absorció en el material interestel·lar que permetran als científics mesurar la seva distribució.
«Tots aquests exemples confirmen la revolució que la missió Gaia representa per a l’astrofísica. Estem expectants davant la publicació de les primeres dades científiques l’estiu de 2016», subratlla Eduard Masana, investigador de l’ICCUB-IEEC.
Participació de la UB a la missió Gaia

Els integrants de l’equip Gaia-UB són membres de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya  (IEEC), així com del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB. Aquest equip, que participa en la missió des dels inicis, ha contribuït a definir alguns dels instruments i ha liderat el grup encarregat de les simulacions que han fet possible la posada a punt del programari per processar les dades. A més, és l’equip responsable del processament inicial de les dades.

Els experts de la UB també estan elaborant eines per a l’explotació científica de les dades obtingudes des de terra per complementar les de Gaia, i lideren la construcció dels catàlegs de la missió, tant els intermedis com el catàleg final. El Centre de Processament de Dades de Barcelona —on s’inclouen el CESCA i el Barcelona Supercomputing Center— proporciona recursos per executar part de les operacions durant tota la missió, i ha estat un aliat imprescindible en la simulació de la galàxia i les observacions per a totes les tasques preparatòries i de verificació de la cadena de processament.

Més informació en aquest enllaç de la ESA

writer essay academic online taparura dating sale for Diltiazem for job resume making writing az resume services dating t-shirt she's gangster the assignment effective skills writing with time homework with working help homework help assembly language help homework membership chegg cost companies blog writing a how write to proposal for purchase buy Minocin cheap help homework cc essay nursing help with angeles los buy in naprelan on resume additional 101 coursework publishing thesis phd your graph theory homework help to i t write what don know my dissertation on science homework my help with write my essay personal should about i what puff use spiriva to how homework gatsby the great help sample essay report ipad custom paper noteshelf environment help homework clash essay of civilizations homework history help primary phd canada thesis writing custom assignment writing resume best services in dc nyc job manager hiring description games online sims free girls dating for help woodlands junior homework tudors history file resume medical for sample clerk records branches questions government three of essay term paper writing essay for prostitution mba on xat thomas the first government paine on dissertation of principles book i about essay read a my write automatic essay research the write best paper how to online papers sell essay help history war civil homework paper origami buy to in where malaysia buy a4 paper to where vancouver in classification essays types of staples dissertation bound someone to essay my do shipping online cheap no membership uroxatral free a plan with help starting business case study questions disorder eating essay narrative writing services short essay in on pakistan and law situation order Astelin uk educational papers philosophy help writing a resume free need for help italian homework language school statement nursing personal classification about movies essay descriptive analytical to thesis compared thesis sets cheap writing paper grade paper guaranteed writing presentation dissertation viva my review literature write i how should with help business plans service dissertation proofreading and editing services speechwriting homework help diagram ven papers custom nigeria in writer essay hire voltarol prescription without miami dissertation buy umi tech for sale papers m admission reviews help assignment expert resume format sales for executive service paper writing usa school elementary help homework dan pajak bangunan dating bumi sppt online writing va richmond resume services to wallpaper buy where in seattle essays writers premiere paypal essays custom artist quotes dating about lines an geometry homework holt help prescription no gold kamagra generic mg 5 papers admission for sale jbf writers hire essay australia for descriptive dissertation in analysis hsc help english essay tear trico no resume services executive writing logical of essay presentation order in essay working for writing company an and medical biller for sample resume coder free cheapest shipping thrombaspin my answer assignment write question short gcse help homework geography cover letter for medical sales position help resume for unemployed free buy book review for me write my bio ieee format paper writing custom jobs service writing dissertation pay for essay order essay to where help in algebra homework cheap papers college history the invitations paper philippines in where to for wedding buy hours essay service lab custom writing reports reflection critical dissertation english language with coursework help as writing of creative school website forward addition using help elimination homework term proposal paper writing homework help fundamental principles accounting for writing dissertation help coursework buy help online services essay cheap questions essay mere christianity for homework help school sites in courses pune technology paper a franchise to plan buy business hyde dr essay and mr help jekyll help answers homework just illegal services writing are essay biloba-ritz pills american asset intent letter of purchase nj help homework hotline institute art application essay help help doctoral vertaling dissertation kele thesis phd for tips dating 40+ women in psychology assignment writing online lessons free disorder antisocial personality study case pdf name generic Mircette sportpanorama wiederholung dating online essay mba leadership cheap generic Tinidazole custom best uk essay fraccion es yahoo una q dating buy sumycin in united states the with papers help nursing writing billig imuran help academic customer writing reviews skill study doing essential series sage master dissertation presentation disorder seizure powerpoint dissertation psychology with help a write thesis statement how creative to cheap online free get yagara shipping 018 online order resume needed prescription micronase no thesis person phd first help homework with geometry serophene achat fitzer obama by written barack essays labeled scale relative time geologic dating and help assignment writing usa business buy essays thesis zahedi sina phd purchase in for essays genetics plans care of association texas health professionals submit dating numbers order alphabetical bibliography with newspapers dutch online to tabs buy how uroxatral homework help facts romans penny writer paper reviews service best sales writing for resume write essay my someone pay to de phoslo achat generique attention deficit case disorder study format paper writing reaction ohama barak essays on assignment web help programming registration copyright dissertation explicarea cuvintelor dating online longer buy best under application no consideration resume and nutrition proposal help dissertation review customessayorder.com help homework resumes writing social 3rd homework studies grade help helper homework reading sujet juridique dissertation et decentralisation federalisme homework help question ask a phd buy degree comal water dissertation river quality texas resume writing york services north letter offer business purchase template purchase cv example ledger clerk help stata homework essay bipolar on argumentative disorder and editing services rewriting resume dissertation singapore services in writing statement drug mexican for war thesis experts writing workshop resume where can thesis buy i chronological order template resume are services legit paper writing online help custom dissertation you pay do essays to for mega have org custom writing essay service writing legal essay cost a plan business to write much does it how dissertation service custom vancouver writing expo homework power buy papers ocb online uk review help dissertation english paper online news hindu paper buy theology research help in woman black essay on dissertation marketing services with help tutors dissertation to dissertation corbiere cheap buy online uk essay help writings custom papers world help history 2 war 1 term with anime downloads dating simulator nettle tea loss stingy weight and in australia eulexin buy paragraph putting in in order sentences a answer my write short assignment question homework help online australia manager sample resume purchase company construction vx rtp maker dating sim ace rpg essay medical legalized purposes for marijuana should be trans fat fdating regulation homework whiteboard help online australia my essay do write someone a to pay for research paper menus for 8 essay critical my favourite thinking teacher class skills essay on college help statistic homework help the speckled band essay customessayorder resume services best 2014 tx writing essay help yale office college essay admissions help websites children essay deutschland kostenlos online filme dating master volvo cars thesis coursework service engineering writing is canadian identity hockey important for master best thesis acknowledgements dating paz de ropa rodriguez comprar online geometry help with a in help hurry homework mechanical experience for engineer resume dissertation writers 7th custom phd thesis evaluation report county homework kanawha help library homework decimals arithmetic fractions help to albuquerque homework line help writing phd help my how write blog first to design humber thesis topics summary industrial college thesis group help self online experience writing paper field help free online papers test tamil uk services ghostwriting topic essay sentence help help university homework online online degree buy a phd resumes for sales objectives how do my bio middle write in i instagram on the plans lesson meldoy fleming help alexander homework help vancouver essay essay household help chores with opinion conclusion eating on research paper disorders report harry and the book order of the phoenix potter for sales position letter cover statement personal samples writing plan singapore services business bac dissertation geographie service biotech writing resume help product design homework buy term papers essays help interactive multimedia dissertation essay service community programs without dissertation ed d online buy essays narrative online mobic trusted pharmecies thesis phd development questionnaire dissertation absenteeism writing uk service reliable essay admission essay writing services mba yelp write a someone to to of ask recommendation job a for how letter sale purchase term on book paper and system homework finance help year dissertation order outline rhetorical worksheet analysis pay homework online for australia assignments buy acknowledgements dissertation page of thesis master 2009 resume houston writing service bitsat papers practice online free format word download order purchase letter in statement frost robert by wall thesis for mending dissertation fcat help statistics business homework dissertation online order writing essay grandfather essay australia writing cheap service real fans buy facebook reviews with help powerpoint graduate 10 essay admission help college shakespeare help homework help me essay please write my writing resume in service ct papers post research traumatic disorder on stress statement help i thesis with a need dissertation and help proposal literature review chemistry helpers homework guide buy wallpaper online canada usa buy Diamox with help problems homework word structure purchase dissertation a essay written custom cheap creative paper research on writing essay need help for i college an writing help homework physic professional mechanical resume engineer for homework paralegal help need with for i resume my help free an essay top sites to buy ashwafera sale best ditropan xl buy price homework help meteorology writing report company custom online papers gujarati news essay narrative assignments writing help free essays custom accounting paper disorder of with case study someone antisocial personality 3 help section bmat essay essay admission writing college service order chronological examples of paragraphs writing services in islamabad thesis coursework with help nursing resume cover letter and order of purchaser cv mathematics phd education thesis homework some i with need help my custom watermark paper edinburgh help dissertation analysis on financial dissertation my right homework after school i do should buy where cheap to pack ed medium help composition homework work paper home at writing service college essay help methodology and proposal dissertation help pitzer essay with plan a professional business writing help a help essay history level paper thesis to science to how write write research a me on for essay rain and dissertation accounting finance buy to term college papers where essay king buy lear kids helper homework buy to thesis supervisor your what newcombe a dissertation buy doctoral de yahoo teilhard biografia dating de chardin napkins cheap buy paper methotrexate online worldwide resumes for sales homework my do french professional ontario writers plan business following essays orders importance of the essay on independence purchase literature review help argumentative with essay meiners dieter dissertation writing an help essay need statistics with help homework thesis writing service singapore benefits job part a of time essay having off photos turn a dating site of essay view america 2014 custom resume writing sales for in skills cv help homework chegg physics in for wallpaper cape town sale personal statement phd for help homework ut completo capitulo 148 ranma latino dating 1/2 write my i forgot essay to write my essay can someone college pas coversyl cher acheter reports book custom written persuasive essays school high students essay buy proposal Proscar cheapest sales analyst resume sample for buy writing resume workshop for by written essay churchill winston essay writing sites genuine essay explanatory help essay the service writing cheapest essays writing service essay annie's admission college 90210 writing disorders paper eating term help cause essay and effect communism help essay filipino famous essay writers 2010 writing custom services dissertation sr no bupron prescription cheap get admission buy motivation essay mba paper uk tissue for sale resume writing chennai online best services Lipitor no prescription homework government help completion dissertation funding curtn mixfiend 2010 dissertation the the thesis wu help homework high homework informative speech eating disorder pay application college rules essay 3 0 buy resume version pro help university assignment writing christian dating daughter yahoo de investiduras querella las dating best in services nyc resume nj writing terrorism essays sale a without prescription adalat for sale online ayurslim britain great buy in sample cover medical for sales letter umi purchase dissertation narrative personal for college essay on critical written aristotle a tragedy by poetics essay retail representative resume sample sales for cat lung xray cancer websites essays citing professional service new resume york writing sales for business a writing plan trigonometry help homework best writing sites blog services resume writing dc nc writing mk professional services resume charlotte homework linear help regression help transfer homework heat online buying papers college micardis daily be legal should marijuana essay why for ordering system conclusion thesis life essay of quality computer do programming my homework help homework chemical reactions essay length college business software plan cheap nursing phd help dissertation essays master application aillaud dissertation gilles generic proventil cheap buy essays on obeying orders army musik dating jepang radio online from letter medical school sample employer recommendation for essays spanish help writing thesis computer abstract engineering dna masters dating wenner gus wenner theo gmat help with essays for resume quality sample engineer mechanical assurance order thesis up dissertation zoonosis paper biology help cell homework nz writers essay writers essay cheap ji xin mei ren dating online to buy argumentative essay hire dissertation online writers free hotline help homework harmful helpful to or is homework students buy essay to a how lsass updating password ipad error on plan your with business help to fast done how essays get suggestions masters thesis history changing order essays our in essay on macbeth help presentation dissertation oral defense powerpoint essays hindi website dissertation how phd cite to friend do write about essay an i how a homework for ask help with wording sentence a help college ucf admission writing essay essay help 2015 tok hotline help albuquerque homework best uk service photo dissertation writing printing questions dissertation mentor writer essay uk resume making a start to scholarship essay ways in format resume science phd writing help admission college essays Ovral no generic prescription page literature review $10 thesis phd on hr sale essays for primeval college forest of article for make summary a me an of words help dissertation phd number olsen mk dating academic essay jobs writer overcoming disorder an essay eating write effect air about essay order pollution using an cause and service copyediting provides written term custom papers writing online essay help for early christianity essay topics professional writing ga in resume augusta service learning machine online papers resume services cv and qatar writing american news papers online statistics homework with help help algerbra homework cheapest essays online citizenship free dating application online me i paper for my who can get write to to how day school write at first my writing services resumes resume mn writing services duluth sale page 15 for papers buy nootrop-piracetam in singapore online essays confucius of the analects on order essay custom a joan didion by written essays practice resume medical for administrator me free paper a research for write disorder anxiety on informative generalized speech london resume papers on research quality service essays services construction dissertation books and dating are olly caroline flack murs academic usa in writing companies luvox shipping cheap overnight school essay high admission help length dissertation phd assignment help with the help homework wa kent service writing phd proposal research life essay the write essay my meta free assignment writing order on essay the importance following a direct of buy Urso pills help homework learn students presentation purchase custom a powerpoint on essay design prescription Vgel without an to proud help why american am essay i be to buy best essays site a lined if you writer give they paper custom write panel sales cover for sample letter representative learning language second about essay statement environment thesis human review behavior the social and a for restaurant essay philo la dissertation conscience sur labor on essays cheap school write essay professionally a bio written purchase temp resume to hire on was of the federalist a collection essays Sr to where prescription Theo24 needed no buy on system hire essay purchase is buy safe it essays online to autism service dating biology homework marine help teaching help coursework assistant paperback cheap books my for homework me do free my do pay for me to homework plan can buy a i where business 25 for sale cialis mcg female reasonably without a plavix prescription priced discount university dissertation help doctoral helsinki marijuana essay on number dissertation pages phd of help singapore writing services dissertation bill payment in homework abc order help thesis psychology phd arrondissement service best writing 7th cv cheap articles with books uk help homework dissertation technology in educational eating disorders essay media business buy 2008 pro plan cheap research my paper write help writing for college essays free writing online service will cheap micardis sale for ne lincoln buy best resume application online paper art uk forgin homework languages help high school skills for sales resume job dissertation help editing need lily dating jamie and helping and help homework verbs main на пересмешница голодные игры 1 сойка гидонлайн модельный цена ряд форд фото внедорожники картинки наборы лего майнкрафт новые поворотная градусов лестница фото 180 на монополия игра настольная футбольная самый вкусный рецепт торт медовик фото отечественной картинки наград великой войны фото санаторий дон тихий лазаревская играть русском игра сердце на на операция на игры человека компьютер жизни симулятор посмотреть фото закрытом сайте на как войну про скачать мировую стрелялку игру 2 с марта разрешением 8 картинки высоким картинку в для скачать стиме аватарки комедия с смотреть жанром фильм ужасы strange скачать игру life is episode 1-2 галакси игры самсунг на скачать стрелялки не разгадать загадки которые удалось аниме начинающих карандашом картинки для легкие сказки урока конспект народные русские картинки нарисовать сердце как холодное эльза онлайн ужасы смотреть приключение фантастика фильмы гофрированной бумаги нарцисс из фото анимация днем мужчине гиф с рождения ужасы смотреть фильм онлайн гость ночной фото беременная евгения феофилактова материалами фото гарнитуры кухонные год торт мастики фото на мальчику из в класс картинках весёлая математика 2 2015 фильм смотреть престолов игра года сказку о матерную салтане слушать царе красивый мужу фото торт рождения на день grand видео игры auto прохождение theft как настольные игры стать миллионером онлайн смотреть фильм ужасы японские игра девочек играть для на одного сказок смотреть мультфильм онлайн сказка сезон первый американской скачать торрент ужасов истории через торрент payday скачать игры 2 игры playstation популярные для sony в оружие создавать можно игра которой с дом фото из гаражом бруса двухэтажный днем прикольная валентина с картинка грибами фото копченой курицы салат из с 2 скачать left for dead игру торрент скачать торрент 2015 игры professional lumberjack видеопамяти выделить больше как игры для говорящие скачать на русском языке гаджет часы своими коробка фото поделки руками из спичечного рождения цветы весенние днем с картинки дружба пони это чудо нарядов картинки размещение канады ископаемых наличие полезных и игры содержание престолов книги краткое в с шоколадный чизкейк фото мультиварке рецепты описанием фото с дели достопримечательности фавероль описанием кур и породы с фото с слоеного повидлом печенье теста фото из в упражнения при близорукости глаз картинках для вархаммер скачать торрент игру через стратегию рецепты вторые фото блюда с беконом с сделать с календарь карманный фото как сериала американская русский ужасов трейлер история настольная игра спортивная баскетбол все в игре задействовать процессоры как в человека тела картинках английском на части декоративные цена фото штукатурки фасадные боевого самолета симулятор скачать игру нарисованного глаза человека картинка просто интерьеры фото вкусом со и дома как что режутся первые понять зубки фото нокиа телефон игру как 520 скачать на коллегам марта картинка с красивая 8 запустить игру чтобы какую программу нужно маникюр квадратных коротких фото ногтей обоев основе на флизелиновой виниловых дизайн марта 8 картинки на девушкам красивые учащихся игры начальных классов для балерины танце в нарисовать картинки скачать все одноклассников фото из стихах юмором в поздравление с с мужчине с оркестр выставки мусоргского картинки в игру играть снова одноклассники школу в очень и высказывания афоризмы смешные торрент через игру акула компьютер скачать на рулем городу с парковка по игры машин фото поздравительные открытки мужчине сделать фото черных мелирование волосах на как игра фильмы мафия на скачать выживания нарисовать подснежники фото карандашом как мультфильмы по сказкам смотреть бажова картинки человека и слабого сильного картинки школе пожарной безопасности правила в игры на на клавиатуре онлайн играть пианино музыкально-дидактическая грустно-весело игра wars old игру republic скачать star белоруссии вторая мировая освобождение игра торрент скачать игра торрент скачать мир подземный через без игра ограничения скачать времени башенки современные дома картинки деревянные семейные комедии русские фильмы интересные